Veel sporters geremd door voetproblemen

Wie fanatiek sport, krijgt vaak wel een keer te maken met een blessure. Soms komt dat door een val, een verkeerde beweging of tijdelijke overbelasting, maar een blessure kan ook een stuk hardnekkiger zijn. Dan is de oorzaak bijvoorbeeld langdurige overbelasting, een verkeerd bewegingspatroon of een aangeboren afwijking. Wat het probleem en de oorzaak ook is, de vraag is natuurlijk: hoe komt u er vanaf?

 

Hoe ontstaan voetproblemen bij sporters?

Rennen, springen, draaien en tillen, de voeten hebben tijdens het sporten veel te verduren. Naast bekende blessures aan de benen, zoals shin splints, knie- en enkelblessures en hamstring letsel, komen ook voetproblemen regelmatig voor. Pijnklachten kunnen het plezier in het sporten behoorlijk in de weg zitten. Vaak ontstaan de klachten door overbelasting, door het dragen van verkeerd schoeisel, of is er sprake van een aangeboren afwijking in één of beide voeten. Houdt een klacht lang aan? Blijf er dan niet mee lopen, maar schakel de hulp in van een medisch specialist.

 

Voetproblemen bij sporters oplossen

De juiste oplossing voor uw voetproblemen hangt af van de ernst en de oorzaak ervan. Het is belangrijk om eerst vast te stellen waar de voetproblemen vandaan komen.

 

Overbelasting

Langdurige overbelasting van de voeten moet niet worden onderschat, want ernstige overbelasting kan blijvende schade veroorzaken. Overbelasting ontstaat bijvoorbeeld door een te snelle trainingsopbouw, een verkeerde loop- of sporttechniek, verkeerde drukverdeling op de voeten of door te weinig rustmomenten om te herstellen. Het eerste advies zal dan ook zijn: rust nemen. Uw voeten hebben tijd nodig om van het sporten te herstellen. Is de drukverdeling op de voeten niet goed en zijn uw voeten daardoor snel overbelast? Dan kunnen op maat gemaakte steunzolen (sportinlays) een uitkomst zijn.

 

Verkeerd schoeisel

Het dragen van verkeerde schoenen kan ervoor zorgen dat u pijnklachten krijgt. De schoenen zijn de krap of juist te wijd, de demping is niet goed of de schoen of het voetbed sluit niet aan op uw voeten. Het is verstandig om uw sportschoenen met zorg uit te kiezen. Wilt u echt optimaal loopcomfort bereiken? Dan kunt u op maat gemaakte steunzolen laten maken, die precies aansluiten op uw voeten. De steunzolen worden ook wel sportinlays genoemd en zijn vervaardigd van kwalitatief hoogwaardig materiaal, zodat ze lang meegaan.

 

Een afwijking in de voet

Een (stands)afwijking in de voet kan aangeboren zijn, maar kan ook zijn ontstaan na een breuk of blessure. Als de voet niet goed staat, heeft dat ook invloed op de andere delen van uw lichaam zoals de knieën, de heupen en de rug. Het is dus mogelijk dat u pijn heeft in uw knieën, maar dat de oorzaak bij een probleem in de voeten ligt. De afwijking in de voet zorgt ervoor dat de druk op de voeten niet evenredig wordt verdeeld. Daar kunt u op allerlei manieren last van krijgen. Het is belangrijk dat u de stand van de voeten corrigeert, om weer prettig te kunnen bewegen. Goede op maat gemaakte steunzolen (sportinlays) worden vervaardigd door een orthopedisch schoentechnicus en geven uw voeten de ondersteuning die nodig is.

 

Hoe worden op maat gemaakte steunzolen aangemeten?

Op maat gemaakte steunzolen, de sportinlays, kunnen veel voetproblemen verlichten of verhelpen. Tijdens de eerste afspraak bij uw orthopedisch schoentechnicus wordt u hierover uitgebreid geadviseerd. Ook wordt er geavanceerde meetapparatuur gebruikt om een scan van uw voeten te maken, om uw looppatroon te analyseren en om de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen te beoordelen. Daarna worden de op maat gemaakte inlegzolen geproduceerd.

Als u een verwijzing op medische indicatie heeft ontvangen van uw behandelend specialist, komt u wellicht in aanmerking voor een vergoeding door de zorgverzekeraar. Daarvoor moet u wel aanvullend verzekerd zijn. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u de sportinlays vergoed kunt krijgen.

 

Maak een afspraak bij Veld Orthopedische Schoentechniek

De specialisten van Veld zorgen er dagelijks voor dat mensen met voetproblemen weer prettig kunnen lopen en bewegen. Een aanzienlijk deel van die mensen beoefent een sport. Wij hebben dus ruime ervaring met de behandeling van voetproblemen bij sporters. Onze op maat gemaakte steunzolen voor sporters, de sportinlays, worden met veel zorg aangemeten en vervaardigd. Wilt u een afspraak maken of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar.

Contact

Veld orthopedische schoentechniek
Vestiging Hoorn
Nieuwe Steen 32D, 1625 HV Hoorn
Vestiging Alkmaar
Keesomstraat 8C, 1821 BS Alkmaar
51797429

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

van 8.30 uur t/m 17.00 uur geopend.

Afspraak maken?

Uitgebreid formulier