Overbelasting voet

Heeft u een voetblessure? Dan is de kans groot dat de blessure door overbelasting is ontstaan. De voeten behoren tot de meest belaste delen van ons lichaam en heeft u eenmaal een voetblessure, dan kan dat uw dagelijks leven behoorlijk hinderen. Overbelasting van de voet of voeten komt op alle leeftijden voor. Het eerste advies is vaak om de voeten rust te gunnen. Als de klachten niet overgaan is er soms nog een achterliggende oorzaak te vinden, bijvoorbeeld een verkeerde stand van de voet waardoor bepaalde delen van de voet teveel belast worden. In dat geval is rust niet voldoende en zijn er andere oplossingen nodig om uw problemen te verhelpen.

Wanneer spreken we van overbelasting van de voet?

Klachten door overbelasting van de voet sluipen er vaak langzaam in. Maar er kan ook plotseling een flinke blessure ontstaan, waarvan toch langdurige overbelasting de oorzaak is. We spreken van overbelasting van de voet wanneer u door pijnklachten niet meer prettig kunt bewegen. Dat ontneemt u het plezier in lopen, bewegen en sporten.

Welke blessures ontstaan door overbelasting van de voet?

Bekende blessures die meestal ontstaan door overbelasting zijn peesplaatontsteking, een achillespeesblessure en hielspoor. Overbelasting zorgt ervoor dat de bewuste delen geïrriteerd raken, waardoor ontstekingen op de loer liggen. Als u te lang met dergelijke klachten doorloopt, wordt het lastiger om ze te verhelpen. Neem dus op tijd rust. Het kan zijn dat de peesplaat of de achillespees door een verkeerde stand van de voet of de enkel heviger wordt belast dan normaal is. In dat geval blijft de blessure vaak terugkomen en is het noodzakelijk dat u iets aan de stand van uw voeten doet, bijvoorbeeld met behulp van op maat gemaakte inlegzolen (steunzolen) of schoenen met orthopedische aanpassingen.

Is overbelasting van de voet te voorkomen?

Ja, vaak is overbelasting te voorkomen. De voeten hebben regelmatig rust nodig en het is belangrijk dat goed passende schoenen draagt. Er bestaan echter ook situaties waarin de overbelasting niet zo gemakkelijk kan worden verholpen. Bijvoorbeeld bij mensen die staand werk verrichten of voor hun werk veel moeten lopen of sporten. Het wordt dan lastig om de voeten de rust te geven die nodig is om goed te herstellen. Zorg in dat geval zeker voor goed passende schoenen, die uw voeten op de juiste plaatsen ondersteunen. Speciale, op maat gemaakte inlegzolen kunnen helpen om de druk op uw voeten beter te verdelen en klachten te voorkomen.

Hoe wordt overbelasting van de voet behandeld?

Het eerste advies luidt: neem rust. Vaak gaan de klachten dan vanzelf over en kunt u uw activiteiten weer hervatten. Doe dit wel gedoseerd en bouw de belasting rustig op, zo voorkomt u dat de blessure terug komt. Is er meer aan de hand dan overbelasting? Keert de klacht bijvoorbeeld steeds terug en bestaat de mogelijkheid dat de stand van uw voeten of enkels niet goed is? Laat dit dan beoordelen door een medisch specialist. Ga eerst naar de huisarts en bespreek uw klachten.

Heeft u klachten die verholpen kunnen worden met aangepaste schoenvoorzieningen, zoals op maat gemaakte inlegzolen (steunzolen), semi-orthopedische schoenen of volledig orthopedische schoenen? Dan bent u welkom bij Veld Orthopedische Schoentechniek in Hoorn of Alkmaar. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Contact

Veld orthopedische schoentechniek
Vestiging Hoorn
Nieuwe Steen 32D, 1625 HV Hoorn
Vestiging Alkmaar
Keesomstraat 8C, 1821 BS Alkmaar
51797429

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

van 8.30 uur t/m 17.00 uur geopend.

Afspraak maken?

Uitgebreid formulier