Voetproblemen bij diabetici

Veel mensen met diabetes mellitis (suikerziekte) hebben in meer of mindere mate last van hun voeten. De klachten zijn gerelateerd aan diabetes en dus, net als de aandoening zelf, lastig te behandelen. Toch zijn er manieren om pijn en ongemakken aan de voeten te verlichten, of verergering van de voetproblemen te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een diabetische voet?

Veel mensen met diabetes herkennen een of meerdere van de volgende voetklachten:
  • Slechte doorbloeding. Bij veel diabetici is de doorbloeding van de voeten niet optimaal. Dit houdt in dat er minder voeding en zuurstof bij het weefsel in de voet terecht komt. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Wondjes aan de voeten genezen hierdoor slecht en ook kleine botbreuken kunnen voorkomen. Met pijnklachten, koude voeten of tintelingen als gevolg.
  • Verkleuring van de voeten of een rode, gezwollen voet.
  • Verminderde mobiliteit van de voet. Veel diabetici merken dat zij de voeten minder goed kunnen bewegen en belasten. De voet kan simpelweg minder hebben. Hierdoor wordt de druk op de voet niet goed verdeeld en kunnen bepaalde delen te sterk worden belast.
  • Autonome neuropathie. De huid van de voeten zweet minder goed. Zweten is nodig om afvalstoffen af te voeren en de temperatuur van de voet te reguleren.
  • Perifere neuropathie. De neurologische aansturing van de voet en het gevoel in de voet zijn aangetast.

Hoe worden voetproblemen bij diabetici voorkomen?

Diabetici moeten extra zorgvuldig met de voeten omgaan. Omdat wondjes, zweren en blaren minder goed genezen, kan een ontsteking ontstaan. Ook de ontsteking geneest moeilijk, waardoor voetproblemen die niet tijdig worden behandeld zeer ernstig kunnen worden.
Omdat diabetici soms minder gevoel in de voeten hebben, slijt een verkeerd looppatroon er gemakkelijk in. Dit heeft gevolgen voor de drukverdeling in de voet. Als dit wordt verwaarloosd, ontstaan steeds grotere problemen. Het is daarom belangrijk de voeten voldoende aandacht te geven. Laat wondjes door een arts behandelen en zoek hulp als u merkt dat u steeds moeilijker gaat lopen.
Enkele andere tips zijn:
  • Knip nagels niet te kort en recht af;
  • Loop niet op blote voeten;
  • Houd je bloedsuiker zo goed mogelijk;
  • Zorg voor schoenen die niet knellen;
  • Controleer de voeten regelmatig op wondjes, vervormingen of verkleuring (ook de onderkant);
  • Neem geen voetbaden.

Welke behandeling is mogelijk?

Bij veel diabetici zijn de voeten minder weerbaar. Wondjes genezen slecht, de aansturing van de voet verloopt niet goed en er ontstaan sneller ontstekingen. Het is vooral heel belangrijk om de voeten zelf goed in de gaten te houden. Bij veranderingen of wondjes is tussenkomst van een medisch specialist aan te raden.
Als er door de voetproblemen een verkeerd looppatroon ontstaat, of er is sprake van pijnklachten, dan biedt speciaal schoeisel of inlegzolen een uitkomst. De druk op de voeten wordt dan op de juiste plaatsen verlicht.

Wat is het advies van Veld?

Diabetici dienen zorgvuldig met de voeten om te gaan. Als er sprake is van een veranderd looppatroon, vergroeiingen in de voeten of pijnklachten bij het lopen, kan de hulp van de orthopedisch schoentechnicus prettig zijn.
Op maat gemaakte steunzolen of orthopedische schoenen verlichten de druk op de voet op de juiste plaatsen. Tijdens een consult bij de orthopedisch schoentechnicus wordt een nauwkeurige loopanalyse uitgevoerd. Op basis van de klachten en de resultaten uit de analyse wordt een passende oplossing vervaardigd.