Peesplaatontsteking

Fasciitis plantaris, ook wel peesplaatontsteking genoemd, is een ontsteking van het peesblad dat onder de voeten loopt. De peesplaat is de schokdemper van de voet en vangt klappen op tijdens het lopen en sporten. Hij krijgt dus veel te verduren. Als de peesplaat ontstoken is, is dit vanzelfsprekend erg pijnlijk. Meestal ontstaat peesplaatontsteking door overbelasting. Het komt vooral voor bij ouderen, mensen met een stand beroep en mensen die zonder voorbereiding lange stukken op een harde ondergrond gaan lopen. Maar ook mensen met plotseling overgewicht of fanatieke sporters kunnen peesplaatontsteking krijgen.

Welke symptomen duiden op een peesplaatonteking?

Een peesplaatonsteking doet flink pijn onder de hiel en straalt vaak uit naar de voetzool. De pijn is bij het opstaan in de ochtend meestal direct aanwezig. Of bijvoorbeeld na een lange autorit. De pijn wordt dus het ergst gevoeld wanneer u uit ruststand in beweging komt. Na het ‘warmdraaien’ zakt de pijn weg. Dat is verraderlijk, want hierdoor lopen mensen vaak te lang door met de pijn.

Peesplaatontsteking kan ook gevolgen hebben voor andere gewrichten zoals de heup of knie. Want omdat het pijn doet, wordt vaak een verkeerd looppatroon aangehouden om de plek te ontlasten. Dan ontstaan op den duur ook pijnklachten in andere delen van het lichaam. Peesplaatontsteking wordt weleens verward met hielspoor, omdat de pijnklachten erg op elkaar lijken. Een medisch specialist kan vaststellen van welke van de twee aandoeningen sprake is.

Is een peesplaatontsteking te voorkomen?

Peesplaatontsteking ontstaat door overbelasting. Als er te lang mee door wordt gelopen, kan uiteindelijk ook het botvlies gaan ontsteken. Het is daarom van belang om peesplaatontsteking tijdig te behandelen. Maar het allerbeste is natuurlijk om het te voorkomen. Dat kan door de druk op de peesplaat niet te groot te laten worden.

Zijn er klachten? Geef de voeten dan voldoende rust. Zorg voor een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. Ook kan het helpen om de kuitspieren goed te rekken, stijve spieren verergeren de klachten aan de peesplaat. Heeft u een staand beroep, komen de klachten door ouderdom of bent u fanatiek sporter? Steunzolen kunnen een preventieve werking hebben en de kans op een ontsteking verkleinden. Dit komt doordat steunzolen de druk op de voet op de juiste manier verdelen.

Hoe wordt peesplaatontsteking behandeld?

Peesplaatontsteking wordt meestal niet behandeld met medicijnen. Ook een operatie haalt niets uit. Het belangrijkste is voldoende rust. Als de ontsteking weg is, houdt dat niet in dat u uw oude bewegingspatronen weer ongelimiteerd kunt invoeren. Het is belangrijk om te weten waardoor de peesplaatontsteking is ontstaan. Dan kan een volgende ontsteking voorkomen worden.

Wat is het advies van Veld?

Een fysiotherapeut kan helpen bij het doen van lichte oefeningen. Verder is het dragen van platte, niet te nauwe schoenen aanbevolen. Steunzolen zijn een uitkomst wanneer de drukverdeling op de voet niet goed is. Op maat gemaakte, orthopedische inlegzolen bieden ondersteuning waar nodig.

Heeft u vragen? Of bent u op zoek naar deskundig advies over peesplaatontsteking? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel: 0229 23 63 57