Holvoet

Wat is nu precies een holvoet? Platvoeten kent iedereen, maar van holvoeten hebben de meeste mensen nog nooit gehoord. Toch heeft u er misschien wel meteen een beeld bij. Holvoeten zijn namelijk precies het tegenovergestelde van platvoeten. Een platvoet raakt met de gehele voetzool de grond, terwijl de holvoet juist met slechts een klein deel de grond raakt. Hierdoor worden vooral de hiel en de voorvoet zwaar belast.

Wat zijn de symptomen van holvoet?

De symptomen van de holvoet kunnen van elkaar verschillen. Over het algemeen heeft men last van spierzwakte en een vermoeid gevoel in de voeten. U kunt last hebben van evenwichtsstoornissen en regelmatige enkelverzwikkingen. Doordat de druk op de voet anders verdeeld is, kunt u last hebben van pijnlijke drukplekken aan de buitenzijde van de voet en bij de grote teen. Na verloop van tijd wordt de holte groter en gaat de voet steeds schever staan.

Is een holvoet te voorkomen?

In de meeste gevallen is er geen directe oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van de holvoet. Het kan zijn dat het aan de spieren in de voet ligt. Deze functioneren dan niet optimaal. Dit kan komen door een zenuwaandoening die al vroeg in de zwangerschap is ontstaan. Hierdoor is de spier- zenuwfunctie verstoord. Maar ook een breuk in het onderbeen kan ervoor zorgen dat de spieren niet meer goed functioneren. Een holvoet is dus niet te voorkomen. Wel zijn er manieren om de klachten te verlichten.

Hoe wordt een holvoet behandeld?

Als de klachten nog licht zijn of nog niet zo lang worden gevoeld, kan het zijn dat goede spieroefeningen helpen. Dit gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook op maat gemaakte steunzolen bieden verlichting. De druk op de voeten wordt beter verdeeld waardoor de pijn van drukplekken vermindert. Ook wordt de voet stabieler en is de kans kleiner dat de klachten in rap tempo verergeren.

Is er sprake van een ernstige holvoet? Dan bieden orthopedische schoenen een uitkomst. Deze worden volledig op maat gemaakt en ondersteunen de voeten op de juiste plaatsen. Het doel is dat de voet stabiel en recht blijft, maar ook dat u weer pijnloos kunt bewegen. De pijn op drukplekken wordt minder omdat de druk op de voeten beter verdeeld is.

De zeer ernstige gevallen van holvoet worden soms operatief behandeld. Er wordt dan gekeken naar de stand van de voet en de botten, waarna een en ander wordt gecorrigeerd. Na de operatie moet een tijd lang gips worden gedragen om de voet in de juiste stand te laten genezen. Fysiotherapie is dan de volgende stap.

Het advies van Veld

Helaas is een holvoet niet te voorkomen. Heeft u last van holle voeten? Dan raden wij u aan om op tijd de hulp van een fysiotherapeut in te roepen. Deze leert u hoe u de spieren in de voet op de juiste manier kunt trainen. Hierdoor kunt u verergering van de klachten wellicht voorkomen of uitstellen. Holvoeten hebben baat bij op maat gemaakte steunzolen of op maat gemaakte orthopedische schoenen. Deze schoentechnische aanpassingen verdelen de druk op de voeten op de juiste manier en zorgen ervoor dat u weer prettiger kunt lopen.

Heeft u vragen over holvoeten of wilt u de mogelijkheden van op maat gemaakte steunzolen of (semi-)orthopedische schoenen bekijken? Wij geven graag advies. Neem vooral contact met ons op.