Verbandschoenen

Verbandschoenen dragen op basis van een medische indicatie 

Na een operatie, bij een open wond, een zwelling of bij het herstel en de genezing van uw voet, kan het voorkomen dat u (tijdelijk) geen confectieschoenen of (semi-)orthopedische schoenen kunt dragen. Om u toch spoedig en comfortabel te laten bewegen, kunnen we verbandschoenen of verbandsloffen aanmeten. Verbandschoenen zijn volledig naar uw voet in te stellen, ook als die van omvang verandert. Ingezwachtelde voeten passen er dus ook in. Verbandschoenen lijken op pantoffels. Ze zijn veilig, zeer gemakkelijk aan- en uit te trekken en zorgen voor ontlasting van wonden of andere pijnplekken. 

Bij Veld Orthopedische Schoentechniek kunt u Pulman verbandschoenen en verbandsloffen laten aanmeten. Deze verbandschoenen hebben een zeer comfortabel voetbed dat de juiste ondersteuning biedt om voetklachten te verlichten. U kunt een afspraak maken met onze orthopedisch schoentechnicus op verschillende spreekuurlocaties in de kop van Noord-Holland. Met een verwijzing op medische indicatie van uw behandelend specialist, kunt u bijvoorbeeld bij ons terecht voor voorlopige orthopedische schoenen, aangepaste confectieschoenen en verbandschoenen.

Wanneer worden verbandschoenen voorgeschreven?

Wanneer u door voetproblemen geen confectie- of orthopedische schoenen kunt dragen, vindt u een goed alternatief in verbandschoenen. Wij helpen vele cliënten hiermee aan een snelle mobilisatie. Medische indicaties voor verbandschoenen zijn bijvoorbeeld: 

  • Een operatie die u aan uw voet(en) hebt ondergaan; 
  • Wonden aan de voeten of een ernstig verhoogd risico op wonden; 
  • Pijnlijke voeten door een ziekte, vergroeiing, litteken- of oedeemvorming;
  • Ernstige huidproblemen aan de voeten;
  • Herstel na een traumatische beschadiging aan de voet; 
  • Herstel na een gedeeltelijke amputatie aan de voet;
  • Problemen met een verminderd gevoel of doorbloeding, in combinatie met verhoogde druk aan de voeten.

Wat zijn verbandschoenen?

Wanneer wij cliënten ontvangen voor het aanmeten van verbandschoenen, beantwoorden wij regelmatig de vraag wat dit precies voor schoenen zijn. Verbandschoenen zijn voor buiten en verbandsloffen zijn voor binnen. U kunt dit schoeisel helemaal openvouwen. Om ze aan te trekken, zet u eerst uw voet op de zool en vervolgens vouwt u de schoen om uw voet. Met behulp van klittenbandsluitingen kunt u zelf bepalen hoe strak u de schoenen om uw voeten sluit. De verbandschoenen zijn gemaakt van zachte, soepele materialen en dragen zeer comfortabel. 

Hoewel ze licht zijn om te dragen, geven ze uw voeten goede steun. Om uitglijden te voorkomen, is de buitenzool voorzien van een antisliplaag. Bepaalde modellen verbandschoenen en verbandsloffen hebben tot voordeel dat u ze in de wasmachine kunt wassen.

Verbandschoenen in combinatie met steunzolen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verbandschoenen met een voetbed en schoenen waarin u steunzolen kunt dragen. Naast het aanmeten van verbandschoenen, kan de orthopedisch schoentechnicus steunzolen voor u maken om  te dragen in uw verbandschoenen. Dit ter verbetering van uw loopcomfort en stabiliteit, drukregulatie van uw voeten, ondersteuning van het voetgewelf of eventuele compensatie van een beenlengteverschil.

Hoe gaat de procedure van verbandschoenen in z’n werk?

Om verbandschoenen te laten aanmeten, schrijft uw behandelend specialist of uw huisarts een verwijzing uit op medische indicatie. Hiermee kunt u een afspraak maken bij onze orthopedisch schoentechnicus. Tijdens de eerste afspraak nemen wij de maten van uw voeten op, maken wij een voetafdruk en voeren wij uw persoons- en verzekeringsgegevens in. De verwijsbrief van de arts geeft u aan de orthopedisch schoentechnicus. Vervolgens vragen wij bij uw zorgverzekeraar een machtiging aan. Deze is nodig om u in aanmerking te laten komen voor vergoeding van uw verbandschoenen. Om u zo snel mogelijk te helpen, leveren wij die uit voorraad.

Worden verbandschoenen vergoed door de verzekering?

Als u verbandschoenen laat aanmeten, krijgt u het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed. Verbandschoenen vallen onder de basisverzekering en zijn opgenomen in het Reglement Hulpmiddelen. Voor gedetailleerde informatie kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Verbandschoenen worden uw eigendom en de minimale gebruikstermijn is zes maanden.

Wilt u een afspraak maken voor het aanmeten van verbandschoenen of hebt u vragen? U kunt telefonisch contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord. Bij Veld Orthopedische Schoentechniek bent u ook aan het juiste adres voor onder andere: orthopedische schoenen, semi-orthopedische schoenen, aangepaste confectieschoenen en een loopanalyse.